Het faillissement van KMI hoeft nog niet definitief te zijn. Voor de gerechtelijke uitspraak afgelopen vrijdag 12 januari waren er al gesprekken geweest inzake een overname. Ook voor een doorstart zijn er kandidaten.
De ruim 50 werknemers zullen direct last hebben van het faillissement. Bij een failliet bedrijf neemt het UWV eventuele niet-gedane salarisbetalingen op zich en de werknemers worden bijgestaan in een zoektocht naar een nieuwe werkgever. Sommigen kunnen bij wijze van spreken direct bij een ander naar binnenlopen en voor een aantal zal het vinden van een baan problematisch gaan worden. Vaak zie je ook dat klanten die voor een groot deel afhankelijk zijn van een bedrijf dat failliet verklaard is, in de problemen komen. Bij KMI is het grootste deel van de opdrachten vooruit betaald, dus bij het definitieve failliet is een klant zijn geld kwijt. Voor de grotere klanten zal dit verlies makkelijker op te vangen zijn dan de buurtwinkel.
Een doorstart kan er voor zorgen dat het bedrijf kan blijven bestaan. Dat er geïnteresseerden voor zijn, is te begrijpen. De orderportefeuille van KMI Apeldoorn is goed gevuld. Dat de doorstart nog niet heeft plaatsgevonden, heeft te maken met de prijs die de nieuwe eigenaar zal willen betalen.