Moti-4: Preventie door te praten

19 apr 2017, 11:41 Nieuws
verslaving pixabay alexas fotos
pixabay Alexas Fotos
Inzichtgevende gesprekken met jongeren kunnen problemen door het gebruik van alcohol, drugs en gamen terugdringen en voorkomen. Bij Tactus Verslavingszorg gebeurt dit met behulp van Moti-4. Een Moti-4 traject betekent dus coaching op maat en is geen behandeling.

De coaching:

Moti-4 bestaat uit een serie individuele gesprekken voor jongeren die in de problemen dreigen te raken door hun gebruik. “Het gaat om jongeren die beginnend problematisch gebruiken en soms behoorlijk onhandige keuzes maken”, legt preventiewerker Remco Snippe van Tactus
uit. De lage drempel helpt. Jongeren hebben geen verwijsbrief nodig en de gesprekken vinden plaats op locatie, niet bij de verslavingszorg.
De gesprekken zijn gericht op het creëren van inzicht en bewustwording. Kennis van middelen en de risico’s van gebruik zijn de basis. Vanuit daar kan de jongere voor zichzelf doelen stellen; gezondere keuzes maken. Zo wordt het zelfvertrouwen versterkt en jongeren aangezet tot verandering.
Als jongeren na gaan denken over de redenen van gebruik en de voor- en nadelen tegen elkaar opwegen, komen ze vaak tot andere inzichten. Ouders spelen een belangrijke rol bij gedragsverandering van de jongere. Daarom worden zij betrokken bij de gesprekken.

Moti-4

Moti-4 is een individueel, preventief gesprekkentraject voor jongeren tot en met 24 jaar. De interventie is ontwikkeld door Mondriaan Verslavingspreventie en bestaat uit 4 gesprekken plus een oudergesprek en een follow-up gesprek. Motiverende gespreksvoering is de basis van de interventie. Moti-4 is door het RIVM beoordeeld als ‘theoretisch goed onderbouwd en met goede aanwijzingen voor effectiviteit’. De jongere kan tijdens het traject gebruik maken van de app van Moti-4.
Moti-4 is door Verslavingspreventie Nederland (VPN) opgenomen in het landelijke basispakket individuele preventie. Jongeren of verwijzers die meer willen weten, kunnen mailen naar [email protected] .