Supertrots zijn ze bij de
Apenheul met de komst van twee mannelijke baardsaki in de dierentuin. Ze zijn nu één van de vier dierentuinen die de in het wild bedreigde apensoort houden.
De baardsaki heet in het Latijns Chiropotes satanas, de satansaap. Misschien was zijn ontdekker JC von Hoffmannsegg wel geïntimideerd door zijn enorme baard of staart want de baardsaki eet voornamelijk zaden en vruchten en daar is toch weinig satanistisch aan.
Bossige baard
Zowel de mannetjes als de vrouwtjes van deze apensoort hebben lange kinharen die een bossige baard maken. Ook hun hoofdhaar is bossig en staat als twee bollen op hun kop.
De staart van de baardsaki is helemaal imposant, voorzien van hetzelfde bossige haar is die net zo dik als zijn kop en wat langer als de baardsaki zelf is.
Met die staart wordt nadrukkelijk in het het rond gezwaaid als hij opgewonden is. Net als een kat draagt hij de staart boven zijn rug als hij staat of rondloopt.
Wolapeneiland
Aan het eind van de looproute zitten de twee baardsaki's op een deel van het wolapeneiland. Ze wennen momenteel aan hun nieuwe onderkomen en aan elkaar. Ze komen namelijk beide van een andere dierentuin: Belfast en Colchester.
“Eén van de twee mannen is al regelmatig buiten op het eiland te vinden. De ander is nog wat terughoudend”, vertelt Warner Jens, hoofd dierverzorging op de website van de Apenheul.
“Het is de bedoeling dat de baardsaki’s in de toekomst het eiland met de wolapen gaan delen. De wolapen zijn momenteel overigens gewoon zichtbaar op het andere gedeelte van het eiland.”
In het wild
In het wild leven de baardsaki's in de regenwouden van Suriname, Guyana en Noord-Brazilië. Ze zijn een bedreigde en beschermde apensoort.
“In dierentuinen komen baardsaki’s bijna niet voor. Daarom zijn we er extra trots op dat we ervaring mogen opdoen in het houden van de soort én dat bezoekers deze unieke soort in Apenheul kunnen zien."
"Door onze bezoekers in contact te brengen met bijzondere apensoorten, hopen we nog meer bij te dragen aan onze missie: liefde voor dieren en natuur stimuleren.”
Met de komst van de baardsaki's lopen op de Apenheul nu 38 verschillende apensoorten rond. In het totaal bijna 300 apen.