Nieuwe prestatieafspraken voor woningbouw in Apeldoorn

04 sep , 11:40 Nieuws
ontwerp zonder titel 2024 09 04t115534025
In Apeldoorn zijn de gemeente, woningcorporaties en huurdersorganisaties tot nieuwe prestatieafspraken gekomen voor de periode 2024-2025. Deze prestatieafspraken zijn essentieel om het woonbeleid in Apeldoorn te verbeteren en te zorgen voor voldoende betaalbare en duurzame woningen. De focus ligt op vijf belangrijke thema's: het toevoegen van woningen, betaalbaarheid en beschikbaarheid, kwaliteit en duurzaamheid, leefbaarheid, en wonen en zorg. De nieuwe prestatieafspraken moeten bijdragen aan een betere woonomgeving voor alle inwoners van Apeldoorn.

Meer woningen toevoegen

Een belangrijk onderdeel van de prestatieafspraken is het toevoegen van nieuwe woningen in Apeldoorn. De stad groeit naar verwachting naar 180.000 inwoners in 2040, en er is een grote behoefte aan zowel huur- als koopwoningen. Volgens de prestatieafspraken moeten 70% van de nieuw te bouwen woningen in het betaalbare segment vallen, waaronder sociale huurwoningen. In totaal zijn er 2.550 nieuwe sociale huurwoningen gepland. De gemeente en woningcorporaties werken nauw samen om deze woningen te realiseren en de doorstroming op de woningmarkt te bevorderen.
De prestatieafspraken benadrukken dat Apeldoorn zich zal blijven inzetten voor het vinden van nieuwe locaties voor sociale huurwoningen en speciale woonvormen, zoals standplaatsen voor woonwagenbewoners en "skaeve huse" voor mensen met een bijzondere zorgbehoefte. Door in te zetten op een mix van woningtypen, proberen de betrokken partijen te zorgen voor een divers woningaanbod dat past bij de behoeften van verschillende doelgroepen in Apeldoorn.

Betaalbaarheid en beschikbaarheid

Een ander belangrijk thema in de prestatieafspraken is de betaalbaarheid en beschikbaarheid van woningen. De afspraken richten zich op het vergroten van de slaagkansen voor woningzoekenden, vooral jongeren en starters. De corporaties hebben plannen opgesteld om jongeren en starters meer kansen te geven op de huurmarkt, bijvoorbeeld door een deel van de woningen te labelen en aan te bieden in de laagste huurprijscategorie. Minimaal 10% van de sociale huurwoningen wordt aangeboden via loting om ook spoedzoekers en jongeren te ondersteunen.
Verder zetten de gemeente en corporaties in op een sociaal incassobeleid om huurachterstanden en huisuitzettingen te voorkomen. Ook werken ze samen aan initiatieven om energiearmoede te bestrijden, zoals het inzetten van energiecoaches die bewoners adviseren over energieverbruik. De betaalbaarheid van wonen blijft een belangrijk aandachtspunt, zeker gezien de stijgende kosten voor levensonderhoud en energie. Door goede afspraken te maken over de huurprijzen en het aanbieden van betaalbare woningen, willen de partijen ervoor zorgen dat iedereen in Apeldoorn een geschikte en betaalbare woning kan vinden.

Kwaliteit en duurzaamheid

De nieuwe prestatieafspraken bevatten ook plannen voor het verbeteren van de kwaliteit en duurzaamheid van de woningvoorraad in Apeldoorn. Dit omvat onder andere het verduurzamen van bestaande woningen, waarbij wordt ingezet op isolatie, het plaatsen van zonnepanelen, en het aardgasvrij maken van woningen. De gemeente Apeldoorn streeft naar een energieneutrale stad in 2050, en de corporaties dragen hieraan bij door hun woningen te verduurzamen en klimaatadaptief te ontwikkelen.
Ook wordt er gekeken naar nieuwe mogelijkheden voor duurzame warmteoplossingen per wijk, zoals warmtenetten. Dit is een belangrijk onderdeel van de energietransitie in Apeldoorn. Daarnaast werken de corporaties en de gemeente samen aan het vergroenen van tuinen en openbare ruimtes, wat bijdraagt aan een klimaatbestendige en gezonde leefomgeving. Deze gezamenlijke inzet op duurzaamheid moet ervoor zorgen dat woningen niet alleen comfortabel en energiezuinig zijn, maar ook geschikt voor toekomstige generaties.

Leefbaarheid en wonen met zorg

Tot slot is er binnen de prestatieafspraken veel aandacht voor leefbaarheid en wonen met zorg. Dit betekent dat de gemeente, corporaties en andere partijen samenwerken om buurten schoon, veilig en leefbaar te houden. Er wordt ingezet op de ontwikkeling van veerkrachtige wijken waar mensen prettig kunnen wonen en elkaar kunnen ontmoeten. Ook worden er afspraken gemaakt over het ondersteunen van bewoners die extra hulp nodig hebben, bijvoorbeeld vanwege een zorgbehoefte of overlast.
De prestatieafspraken benadrukken dat het belangrijk is om goed samen te werken met de bewoners zelf. Participatie speelt een grote rol in het maken van plannen voor de wijk, en waar nodig worden doelen en acties vastgelegd in een vitaliteitsagenda. Zo zorgen de gemeente en corporaties ervoor dat niet alleen de fysieke woningvoorraad, maar ook de sociale structuur van buurten wordt versterkt.
Met deze nieuwe prestatieafspraken voor 2024-2025 willen de gemeente Apeldoorn, de woningcorporaties en de huurdersorganisaties samen een positieve bijdrage leveren aan de woningmarkt. Het doel is een stad waarin iedereen goed kan wonen, nu en in de toekomst.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.